Alexandre-Vachon Pavilion – Université Laval | Quebec City

Back to projects

Université Laval Alexandre Vachon Pavilion is a 43,500 m2 building that was built in 1962. It is used primarily as a pure sciences teaching and post-graduate research facility.

A majority of the electromechanical equipment and systems were outdated, or no longer to code, and therefore had to be replaced. The project included building a large atrium as a central gathering place. LEED certification was another general objective. Ombrages was in charge of the lighting, which essentially entailed providing low voltage lighting for the atrium and integrating motion and brightness detection components. The project was hugely successful owing to the use of LED lights throughout as well as its sustainable design and construction.

Information

  • Clients

    Université Laval

  • Timeline

    2008 to 2011

  • Budget

    $15M

  • Collaboration

    Roche